Lean Kwaliteitsmanagement, een vak apart?


Oei, ik groei is een bekend boekje voor jonge ouders waarin de ontwikkeling van eerste maanden van een baby wordt beschreven. Nu ben ik dat station al ruimschoots gepasseerd maar ik kijk op deze manier ook naar organisaties die ik mag helpen. Ondernemer word je misschien omdat je ergens goed in bent of een mooi product kunt maken. Je hebt het helemaal zelf in de hand. Je wordt steeds meer gevraagd, je diensten zijn in trek. Je hebt succes …het enige wat je tekort komt is tijd

Lean Kwaliteits management = Keuzes maken

Wil je dat? Groeien als organisatie. Onbewust wordt snel instemmend geknikt. Natuurlijk, daar doe je het toch allemaal voor! Maar hoe? Want dan komen er toch andere zaken om de hoek kijken waar je mogelijk nog nooit aan hebt gedacht. Want eigenlijk wil je van elke nieuwe medewerker diezelfde ondernemer maken als je zelf bent. Dezelfde inzet, houding, vaardigheden, inzet ….Bestaat dat wel? Wie kan er beter zorgen voor je liefdesbaby dan jij zelf!

Lean kwaliteitsmanagement is investeren

Een familiebedrijf heeft zijn productie enorm uitgebreid 2 hypermoderne productlijnen. Hoogst persoonlijk door de directeur zelf ontworpen die met 25 jaar ervaring elke bout en moer exact weet aan te draaien. De techniek is top en ze zijn al jaren voorkeursleverancier bij grote internationals. Beretrots is hij, en terecht. Alleen zijn medewerkers zijn niet meegegroeid, het blijven doeners die bij een probleem de baas even roepen….Als ze het probleem al zien. En deze lieve baas heeft altijd lekker gepamperd en de boel weer snel voor zijn mensen opgelost. Met liefde natuurlijk maar hij wist zelf al dat dit niet langer kon, dit was roofbouw op zijn lichaam. En bovendien er waren nog zoveel andere kansen in de markt.

Lean kwaliteits management en de kunst van loslaten

Nadat deze directeur in aanraking kwam met LEAN wist hij precies wat wilde. Hij erkende dat hij zijn medewerkers zelf zo had opgevoed en dat hij zelf dus ook deel van het probleem was. Als hij wilde dat zijn bedrijf door zijn werknemers zou worden gerund dan zou hij ze dus verantwoordelijkheid moeten geven en zelf de dagelijkse gang van zaken meer moeten loslaten. De werknemers zouden in de toekomst niet meer aan het handje worden genomen maar moesten zelf de broek omhoog houden. Weg met de pampers, op weg naar zelfsturende medewerkers. Als leren lopen, met vallen en opstaan.

Lean Kwaliteitsmanagement en de beloning

Op  1 productielijn werd begonnen met het invoeren van LEAN. Met het 5 S programma werden de werkplekken beter ingericht (door de medewerkers) en er werd een dagelijks bordoverleg ingevoerd waarbij de operator de belangrijkste zaken toelichtte en ze direct ook verbeteracties afspraken voor de komende 24 uur. Er werden ook zaken naar voor gebracht waarvan men op kantoor vroeger zelfs geen weet  had. En nu werden ze nog aangepakt ook.Ik geniet altijd van dit soort projecten maar de grootste beloning kwam uit de mond van de directeur zelf “ik ben voor de eerste keer in 25 jaar werkelijk ontroerd geweest hoe ik zag dat mijn mensen actief aan de slag zijn gegaan binnen ons bedrijf, medewerkers van andere lijnen komen zelfs vragen wanneer zij mogen beginnen”.

Geschreven door antonleanquality@gmail.com